Amatori sau Profesionisti ?

In jos

Amatori sau Profesionisti ?

Mesaj  culis dumitru la data de Dum Apr 15, 2012 9:29 am

Cicliști: Adevărata diferență dintre amatori și profesioniști


Probabil cea mai des făcută caracterizare care li se face sportivilor, fie ei cicliști sau nu, este dacă sunt profesioniști sau amatori. Ce te face profesionist? Faptul că ai salariu? Sau că ai o bicicletă de mii de euro? Dar amator? Aceste întrebări probabil că și le-a ridicat fiecare dintre noi la un moment dat, motiv pentru care am decis să explicăm această chestiune.

Tipuri de cicliști

După cum spuneam mai sus, sportivii, în special cicliștii căci la ei ne vom referi în acest material, sunt de mai multe feluri, de 3, mai precis. Există următoarele 3 mari tipuri acceptate la nivel internațional:

Cicliști care practică sportul de masă
Cicliști amatori
Cicliști profesioniști

Ciclistul care practică sportul de masă este categoria unde intră cei care practică sportul în scop recreațional, fără a fi legitimat la vreun club afiliat federației naționale. Nu este remunerat, nu are contract cu vreun club sportiv sau echipă de ciclism și adesea participă pe propria răspundere la concursuri.

Ciclistul amator este cel practică acest sport în cadru organizat, fiind licențiat la un club sportiv sau echipă de ciclism. El participă la competiții în mod frecvent și la cele rezervate acestei categorii de profesioniști. Totodată, amatorul este sub contract cu echipa la care este dar nu este remunerat.

Ciclistul profesionist este cel care este licențiat la un club și are un contract cu clubul prin care îi este remunerată activitate sportivă. Cu alte cuvinte, este plătit pentru a face ciclism, adică a se antrena și a concura. Mai departe, și profesioniștii sunt de mai multe feluri. De exemplu, Uniunea Ciclistă Internațională împarte echipele de șosea în 3 categorii: echipă continentală (UCI Continental Teams), profesionistă continentală (UCI Professional Continental Team) și echipă profesionistă (UCI ProTeams). Acestea ultimele participă la competițiile de cel mai înalt nivel, ca Turul Franței, pe când primele la curse internaționale de diferite niveluri. Toate aceste 3 tipuri sunt echipe profesioniste, dar sunt categorisite în funcție de bugetele de care dispun, numărul de sportivi pe care îl au ș.a.m.d.

Așa stau lucrurile din punct de vedere legal și la noi în țară, Legea Educației Fizice și a Sportului (69/2000) fiind cea care stipulează că sportivii amatori sunt cei care nu au contracte de muncă cu cluburile la care sunt legitimați, pentru practicarea disciplinei respective. Pe de altă parte, sportivul profesionist este cel care a încheiat un contract de muncă la clubul la care este legitimat, pentru practicarea ramurii sportive respective.

Clasificarea cicliștilor prezentată mai sus este valabilă în special pentru mountain bike, cross-country și marathon, și ciclism de șosea, aceste două ramuri fiind cele cu cei mai mulți participanți la nivel mondial.

În țările unde sportul este dezvoltat, în codul activităților economice este inclusă și meseria de sportiv de performanță, permițând respectivelor cluburi să-l angajeze respectivul sportiv, la fel cum orice altă firmă angajează pe cineva.

Păreri despre a fi profesionist sau nu

Așadar, din punct de vedere legal, este clară situația sportivilor. Primești bani pentru a pedala, ești profesionist. Încă nu ai salariu de la echipa de club, ești amator. Nu practici sportul în mod organizat fiind legitimat la un club, atunci ești sportiv de masă.

Cu toate acestea, există situații în care oamenii spun despre cei mai buni participanți la o cursă că ar fi profesioniști. Ei bine, indiferent cât de tare pedalează cineva, dacă nu este plătit pentru aceasta, rămâne tot amator sau sportiv de masă. De aici rezultă și concluzia că nu nivelul formei sportive dictează cine este amator sau profesionist. Un sportiv de masă poate fi foarte bun dacă se antrenează suficient, dar asta nu-l face profesionist. Idem și în cazul echipamentului. Dacă are sub el o “rachetă” de câteva mii de euro nu înseamnă că e profesionist și la fel nici dacă poartă cel mai performant echipament de ciclism.
avatar
culis dumitru
Pelican cu acte in regulă
Pelican cu acte in regulă

Telefon : 0729882880
Mesaje : 41
Data de inscriere : 06/10/2011
Varsta : 39
Localizare : tulcea - E3

http://marosbike.ning.com/profile/culisdumitru

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum